Kustannus Mäntypuron tarina sai alkunsa Limingan kunnan valokuvatilauksesta vuonna 2016.

Sitä ennenkin olimme vuosia tehneet yhdessä runomuotokuvia, pitäneet näyttelyjä ja harrastaneet taiteilua monessa muodossa, mutta aina harrastuksen pilke silmäkulmassa. Valokuvatilaus antoi kipinän ja uusi tapa yrittää tarjosi sytykkeet.

Varsinainen kustantamo perustettiin keväällä 2017. Nimensä se sai samana keväänä hankitulta kesämökkikiinteistöltä. Siellä puro alkaa juoksunsa soistuneelta järveltä, mutkittelee heinikkoisessa rantakoivikossa, heittää Mäntypuron tiluksilla pienen lenkin ennen kuin katoaa sammaloituneeseen kuusikkoon, josta laskee alavien peltojen halki isompaan virtaan.

Nimeä myöten kaikki on meille uutta, mutta kuitenkin tuttua.
Kuin mökkipuromme, joka on ollut aina olemassa.

Kustantamomme alkoi niin ikään pienestä, kuin umpeen kasvavasta lammesta, johon vesi ei enää mahtunut vaan mursi tien eteenpäin. Keväthankien aikaan saatu idea sai ensin pehmeät ja myöhemmin kovat kannet syksyllä 2017.

Matkalla 2018 -runokalenterissa kumpikin sai esitellä osaamistaan. Mutkia ja vaihtelevia maisemia on mahtunut matkaan, mutta suunta on koko ajan ollut eteenpäin. Välillä puro levenee melkein joeksi, toisinaan tunkeutuu läpi esteiden melkein ojaksi alentuneena. Yhtä kaikki päämääränä on tulla osaksi suurempaa virtaa, mutta omaa reittiä uskollisesti seuraillen.

Matkalla 2019 -murrerunokalenteri jatkaa hyvin alkanutta sarjaa tänä syksynä.

Kesällä 2018 ensimmäinen ”talon” ulkopuolinen kirjailija Heidi Haataja uskoi käsiimme uusimman teoksensa nimeltään Ikirouta sulaa. Se sulatti molempien sydämet jo ensilukemalta. Heidin ote on entistäkin varmempi, kynä sitäkin terävämpi.

Hellässä syleilyssä ikiroutakin sulaa.

Virtaava vesi pesee lukijan sielua myöten. Ja jatkaa matkaa.

 

 

Kotona Limingassa 10. elokuuta 2018

 

Juho Raunio ♡ Kaisa Halmkrona

Kustannus Mäntypuro