Ikirouta sulaa: Millaista on olla kustantamon runoilija?
Heidi Haataja järjesteli runonsa Ikirouta sulaa -runokokoelmaan tällä tavalla.

Ikirouta sulaa: Millaista on olla kustantamon runoilija?

Julkaisin ensimmäisen runokirjani omakustanteena vuonna 2010. Tarjosin sitä muutamalle kustantamolle silloin, mutta en saanut myöntävää vastausta. Nyt, kun päätin tehdä toisen runokokoelman, olin jo valmistautunut siihen, että julkaisen sen itse. Toisin kävi. Sen julkaisi Kustannus Mäntypuro vuonna 2018.

Ensimmäisen runokokoelmani nimi on Syntymä.  Se sai alkunsa Limingan taidekoulun kirjoittajalinjalla lukuvuonna 2006 -2007. Runoteos kuvaa henkistä syntymääni. Minusta tuli runoilija.

Minulla oli ateljeekriitikko Syntymä -runokokoelmalle. Hän auttoi käsikirjoituksen työstämisessä. On tärkeää, että joku muu käy läpi käsikirjoituksen, vaikka kirjan julkaisee itse ja yksin. Etsin sellaisen painopaikan, joka oli edullinen. Valinta oli tuolloin Books on Demand, jonka palvelussa pystyin myös taittamaan kirjan kokonaan itse. Kirjaani voi edelleen tilata palvelusta ja verkkokirjakauppojen kautta. Se löytyy nimellä Heidi Rundgren.

Ensimmäisen runokirjan julkkarit olivat helmikuussa 2011 Oulussa, Huutomerkki ry:n Musteklubin yhteydessä. Lausuin tilaisuudessa runoja yleisölle, ja minua haastatteli kirjailija Jukka Tervo. En muista tilaisuudesta kuin sen, että olin onnellinen ja vihdoin saavuttanut haaveeni. Olin tullut nähdyksi.

Hän kulki jälkiä jättämättä

hän oli jotain hämärää
en ehkä muista

siellä missä hän oli
leijui

pelkoa
äärimmäistä taipumista

hän kulki jälkiä jättämättä

mutta nyt hän näkyy
ja seisoo suorana auringonvalossa

lempeä varjo lankeaa hiekalle
hän piirtää suureen kiveen
sormellaan

Millainen prosessi oli toisen runokirjani synnyttäminen?

Vuonna 2018 minulle tuli tarve saada koottua ja julkaistua uusi kokonaisuus. Puhuin asiasta avoimesti ja pohdin julkaisutapaa. Kustannus Mäntypuron Kaisa Halmkrona ja Juho Raunio kuulivat runokirjahankkeestani. Monien vaiheiden kautta lopulta pääsimme sopimukseen. Käsikirjoitus kuulemma sulatti molempien sydämet jo ensilukemalta.

Runoilijana tämä prosessi oli helpompi kuin aikaisempi. Minä luovutin valmiin käsikirjoituksen kustantamolle, ja jäin odottamaan mitä siitä syntyy. Runot oikoluettiin, ja minulle annettiin kehitysehdotuksia. Kustantamo taittoi sisäsivut ja suunnitteli kirjan kannet. Kannessa on vihreä kivetykselle pudonnut lehti. Läsnä on yhtä aikaa valoa ja luopumisen tunnelmaa niin kuin kirjani runoissa.

Tänä kesänä
tuntuu kaikki kasvavan

niin nopeasti.

Ruohomeri aaltoilee pihallamme.
Idänunikoissa isot, pulleat nuput.

Silti sydämessäni
sanaton suru.

Lopuksi

Oli ihanaa saada oma runokirja vihdoin käsiinsä valmiina! Luotin ja tiesin, että siinä olisi kaikki kunnossa.

Järjestimme julkistamistilaisuuden Limingan kirjastossa. Jälleen minun on vaikea kuvailla niitä vahvoja onnen ja ilon tunteita, joita koin tilaisuudessa.

Kustantamon motto on: ”Sinun kanssasi matkallamme perillä aina.”

Voin allekirjoittaa tuon moton myös kustantamon runoilijana.

Heidi Haataja

PS. Ikirouta sulaa -kirjaa on myynnissä vielä muutama kappale kustantamon verkkokaupassa. Käy myös lukemassa täältä mitä kaikkea muuta minä teen esimerkiksi luovuuden saralla.

This Post Has One Comment

  1. Oskari Peltola

    Opiskelin Limingassa kirjoittamista 2006-2008 enkä aikoinaan päässyt Nuoren Voiman Liiton arvostelupalvelua pidemmälle, mitä tuli silloisen käsikirjoituksen reposteluun. Se oli ja on yhä pitkä proosateos. Mahdollinen julkaiseminen oli vielä senkin jälkeen erittäin kaukainen ja epävarma ajatus, jonne asti en sitten yltänyt, en ensinkään, koska tekstin hiomisprosessi ei edennyt lukuisista ponnisteluista huolimatta. Sittemmin kun ikää tuli lisää, kynähommat vähenivät ja toistaiseksi ovat olleet poissa kuvioista kokonaan ja muut asiat nousseet etusijalle.

    Taidekoulussa varoiteltiin joka käänteessä kovasti minkäänlaiseksi taiteilijaksi heittäytymästä. Se ei elätä ketään ja vain jotkut muutamat mitään ammatikseen kirjoittavat saati taiteilevat muutenkaan. Kirjoittaminen on kiva, joskin harvinainen harrastus maassamme jossa ainakin ennen vanhaan nousi esiin vaikka millaisia mestareita ihan vaatimattomistakin lähtökohdista.

    Jokainen aika kai asettaa omat vaatimuksensa tai nostaa tason jonnekin, johon vain aniharva yltää.

    Ps. Ikirouta sulaa löytyy kirjahyllystäni, siinä samassa tosin avatussa kirjekuoressa se on, millä se minulle aikanaan toimitettiin. Syntymä sen sijaan taisi jäädä kotipuoleen.

Vastaa